Оцеляване в карстов район
ТИП НА ОБУЧЕНИЕТО: практически курс в природна среда
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 2 дни
ДАТИ: 11.11.2023 - няма места, 09.11.2024
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: инструктор, нужната за провеждането на курса екипировка
от 140 лв.

Районите в които се образуват пещери се наричат "карстови". Те заемат около една четвърт от територията на България и пещерите са само една малка част от техния свят. Карстовите райони имат редица специфични особености, които значително ги отличават от всички други терени. Безводието, пропастите, карните полета могат да се окажат само малка част от предизвикателствата, с които може да се сблъскаме. Ако искаме да оцелеем в подобни условия, трябва да познаваме в детайли тези особености.

Курсът се провежда в район с ясно изразена цялост на карстовата система, изразени специфики и голямо разнообразие на теренните форми. Правим преход в рамките на 3 часа през карстово плато, където ще влезем в пещери и въртопи. Спускаме се през скален венец до лагера – няколко закътани скални ниши, в които ще пренощуваме.

Основни теми в курса:
- карстова система и нейните елементи
- първични и вторични карстови форми
- навигация в карстови райони
- опасности – топлинен удар, обезводняване, пропасти, карни полета
- методи за откриване на скални ниши и пещери
- откриване на вода и опасности свързани с ползването и
- възможности за намиране на храна
- материали за огън в карстовите райони
- алтернативни методи за палене на огън
- превантивни мерки срещу пожар и надеждно гасене на огъня
- екология и опазване на карстовите райони


ЗАПЛАЩАНЕ: само по банков път, на банкова сметка: IBAN - BG31 CECB 9790 10G3 7342 00; BIC – CECBBGSF при „Централна кооперативна банка

След резервация ще получите потвърждение за запазеното ви място, заедно с Общите условия за провеждане на курсовете по оцеляване, с които трябва да се запознаете внимателно. След потвърждението, до 5 работни дни, но не по-късно от датата, предшестваща началото на курса заплатете сумата по банков път. Непосредствено преди курса ще се свържем с вас за детайли относно мястото и часа на провеждане.

Форма за резервация

* Задължителни полета